Doe het zelf tips

Bescherm je kamer tegen verfspetters

  • Verwijder foto’s, schilderijen en andere wanddecoratie, en berg je gordijnen veilig op.
  • Schuif je meubels naar het midden van de kamer, zodat je vrij kunt rondlopen.
  • Dek je meubels af met lakens of doorzichtig plastic, zodat anderen er niet per ongeluk spullen op zetten.
  • Breng afplaktape van 5 cm breed aan op de vloer langs de plinten.
  • Bedek de rest van de vloer met schoon afdekfolie en plak het langs de randen.
  • Gebruik afplaktape voor je deurkrukken en handgrepen.

Hoe bewaar ik een aangebroken verpakking?

Probeer het blik zo goed mogelijk luchtdicht af te sluiten. Zorg ervoor dat de deksel niet teveel "ontwricht" tijdens het openmaken (gebruik het liefst een speciale verfblikopener) en haal met de kwast zoveel mogelijk verf uit de rand. Het is tegenwoordig, door de nieuwe samenstelling van verf, steeds moeilijker om verf goed te bewaren. Probeer het aantal vierkant meters zo goed te berekenen en koop aan de hand hiervan de juiste hoeveel verf. Wij helpen u hiermee graag bij ons in de verfspeciaalzaak!

Verven zonder strepen?

Allereerst is een goede voorbehandeling belangrijk. Bij nieuwe muren moet je voorstrijken en bij lakwerk is een goede grondverf belangrijk.⁠ Zowel bij tex werk als bij lakwerk is een goede laagdikte nodig om de verf goed te laten vloeien, zodat je geen strepen/aanzetten ziet. Ga ook niet te lang door met rollen, want water gedragen verf droogt snel. Rol je te lang door dan is de verf wellicht al aan het drogen en rol je de verf weer kapot.⁠ Verder heb je ook speciale producten met een langere "opentijd". Kom lang in de winkel voor meer informatie.⁠

Hoe krijg ik verschillende soorten verf van mijn handen?

Zowel terpentine gedragen als water gedragen verf zijn lastig om van je handen af te krijgen. Veel mensen gebruiken terpentine om de handen schoon te maken, dit is slecht voor je handen en droogt te huid uit. Beter is het om speciale handzeep te gebruiken, deze werkt voor beide verfsoorten. Om te voorkomen dat je verf op je handen krijgt kun je natuurlijk ook altijd kiezen voor speciale schildershandschoenen, wij hebben deze in verschillende maten op voorraad in de winkel.

Hoe schilder je een binnenmuur?

Bij nieuw stucwerk moet je de muren voorstrijken.
Plak de kozijnen af en dek de omgeving goed af.

Gebruik een kwast voor de randen en een kleine roller om de "kwast"strepen weg te rollen. Het is belangrijk om niet gelijk in de hele kamer de randen op de zetten, omdat de muurverf "in elkaar moet kunnen vloeien".

Zet daarna de grote stukken op met een grote roller, let erop dat je steeds voldoende muurverf in je roller hebt zitten i.v.m. aanzetten!

Gebruik vooral een goede kwaliteit muurverf, deze is betere afwasbaar, geeft een betere dekking en minder aanzetten, kortom een beter eindresultaat!

Welke korrel schuurpapier moet ik gebruiken?

Het gebruiken van het juiste schuurpapier is erg belangrijk. Schuur je te grof, dan krijg je krassen, schuur je te fijn dan krijg je een slechte hechting!

  • Gebruik schuurpapier grofte 80-100 voor het "kaal"schuren of het schuren van reparatiewerk.
  • Gebruik grofte 180-220 voor het licht opschuren van "tussen"lagen.

Hoe voorkom ik het schroeien (rimpelen) van verf?

Schroeien van verf kan door 2 oorzaken komen;

  • Te dik opzetten van de verf (de bovenlaag van de verf begint te drogen, daaronder is de verf nog nat).
  • Te snel een 2e laag verf aanbrengen (de onderlaag is nog niet volledig doorgehard, als er een 2e laag bovenop komt dan reageert de verf op elkaar)

    Om het rimpelen op te lossen moet de verflaag er weer afgeschuurd worden (als deze voldoende droog is) en zal je helaas opnieuw moeten beginnen met schilderen.

Hoe schilder je een plafond?

Allereerst is het belangrijk bij een nieuw gestuct plafond om voor te strijken. Daarna het geheel 2x texen.
Eerst de randen opzetten met de kwast en een kleine roller en met een grote roller het geheel invullen. Niet 2x in dezelfde richting texen en de 2e laag in de "loop"richting aanbrengen.

Visogen in de verf?

Ook wel siliconenbesmetting genoemd, dit kan ontstaan door bepaalde beglazingskit maar ook door sommige schoonmaakmiddelen. De verf hecht niet op siliconen.

Wat te doen?
Zorg er in ieder geval voor dat je het houtwerk goed ontvet en schuurt, probeer dan nogmaals te schilderen. Blijft het probleem, dan kan het zijn dat er siliconen in de verf zijn gekomen (door besmetting via de kwast). Voeg dan een paar druppels anti-siliconen toe aan je verf!

⁠Welke kwast kun je het beste gebruiken voor watergedragen verf?⁠

De traditionele varkenshaarkwasten kun je beter niet gebruiken voor het schilderen met watergedragen verf. De varkenshaar reageert namelijk op het water in de verf waardoor deze snel naar buiten gaat staan. Beter is het om een speciale synthetische kwast te gebruiken, deze kwast bestaat uit speciale vezels met een zachte bovenkant, die zorgen voor een goede verfopname en een streeploos resultaat. ⁠

Zijdeglans, halfglans of hoogglans voor buitenschilderwerk?

Wij krijgen vaak de vraag welke glansgraad te gebruiken voor het buitenschilderwerk. In de meeste gevallen adviseren wij om één van de hoogglanzende lakken van Sikkens te gebruiken, hoogglans is beter bestand tegen ons klimaat. Echter er zijn ook huizen waarbij het verstandiger is om een andere keus te maken, wilt u een op maat gemaakt advies maak een afspraak op onze site voor een bezoek aan huis!

Kleur scannen met je mobiel

Zie je een geweldige kleur, wil je weten wat het kleurnummer is en zou je deze eens willen uitproberen op je muur? Dat kan vanaf nu heel eenvoudig met de nieuwe Sikkens app met de Visualizer functie!

Download de Sikkens app voor iPhone: https://apple.co/2lxY6Lk
Download de Sikkens app voor Android: https://bit.ly/2kneOgn

Wanneer is het perfect schilderweer?

Wij krijgen vaak de vraag, kan je met dit weer wel schilderen? Perfect schilderweer komt in Nederland maar zelden voor, maar de slimme schilder past zich aan de weersomstandigheden aan.

  • Ga niet in de felle zon staan
  • Houdt rekening met de windrichting
  • Bij regen is er altijd wel een "droge" plek aan een huis
  • Als het vriest kan je alleen buiten schilderen, als je de werkplek kunt afschermen en verwarmen.

Pas je je aan de omstandigheden aan, dan is het bijna altijd schilderweer!

Hoe komt het dat de verflaag begint te verpoederen?

Verpoederen komt door slijtage van de verflaag.
Bij glanzende verf gaat eerst de glanslaag van de verf, daarna komen de pigmentdeeltjes los te liggen en ontstaat krijtvorming van de verf.
Bij de halfmatte verfsystemen vind een veel snellere verpoedering plaats.
Verpoedering geeft dus aan dat het tijd is om opnieuw te schilderen!

Wat te doen bij blaasvorming?

Blaasjes in de verse verflaag ontstaan meestal bij grofporig hout (meranti/merbau), de lucht die in deze poriën zit zet uit bij snelle opwarming. Als je aan het schilderen bent, sluit je deze poriën af waardoor er belletjes kunnen ontstaan. Wat kun je eraan doen?

Voorkom de blaasjes door uit de zon te schilderen (het beste is achter de zon aan schilderen). Ook hebben wij een speciale poriënvuller die het probleem voorkomt.
Als de blaasjes toch zijn ontstaan , dan zit er niets op dan de verf te laten drogen, daarna de blaasje weg schuren en opnieuw schilderen.

Houtwerk schilderen van licht naar donker, kan dat?

  • Maak het oppervlak schoon
  • Schuur de huidige verflaag
  • Schuurstof weghalen
  • Zet een laag grondverf op in de eindkleur
  • Probeer de grondlaag niet te dik op te zetten!
  • 2 lagen grondverf opzetten bij groot kleurverschil
  • Wederom schuren en stof weghalen
  • Aflakken
 

Schuur of tuinhuis schilderen?

Het is belangrijk om een goed ademende maar beschermende beits te gebruiken, maar eerst moet je beginnen met:

  • Het weghalen van alle vuiligheid en losse verf
  • Schuren van de ondergrond
  • Keuze van de juiste gereedschappen

Hoe schilder je metalen?

Maak het metaal schoon met ontvetter, verwijder zoveel mogelijk roest, gebruik de juiste schuurmiddelen en gebruik daarna een goed hechtmiddel. Wist je dat juist bij metalen een goede hechtprimer het allerbelangrijkste is?

Hoe behandel je tuinmeubelen met olie?

​Je kunt kiezen uit teak of bankirai olie⁠, maar beits is ook een mogelijkheid. Wij krijgen vaak de vraag of wij een "onzichtbare" oplossing hebben, dit is echter niet mogelijk, bij alle behandelingen van hout krijg je namelijk een verzadiging van het hout (het product trekt er namelijk in) daardoor komt de natuurlijke kleur van hout altijd naar boven.

Vliegjes in de natte verf? Wat kun je hieraan doen?

Allereerst ga niet proberen om de vliegjes er meteen uit te halen, ga ook niet nogmaals met verf eroverheen.
Laat de verf met vliegjes eerst 2 dagen drogen ga er daarna met een handveger of spons overheen. Meestal is dit voldoende, zo niet dan zit er niets anders op dan het geheel even lichtjes te schuren en nogmaals te schilderen.

Hoe behandel je Douglas Hout?

Douglas hout kun je uiteraard onbehandeld buiten laten, alleen dan vergrijsd het hout.
Wil je de huidige houtkleur zoveel mogelijk origineel houden, dan kun je Douglas heel goed behandelen met impregneerolie. 

Welke kwast moet ik gebruiken?

​Allereerst is het belangrijk om te weten of je met watergedragen of terpentinegedragen verf ⁠gaat schilderen, ga je planken of deuren/kozijnen schilderen, ben je aan het gronden of aflakken, is het grof of een precisie klus, kortom de goede keus maken is helemaal nog niet zo makkelijk, wij helpen je graag!⁠

Hoe repareer ik beschadigd hout?

  • Gebruik buiten een 2 componenten vulmiddel.⁠
  • A en B component op plamuurmes doen en mengen.⁠
  • Vul de te repareren plek⁠.
  • Schuur de reparatieplek⁠.
  • De plek behandelen met grondverf⁠.

Kunnen wij je helpen?

Zit je midden in een verfklus in je woning en kom je er niet uit? Of wil je nu echt eens die kozijnen aanpakken? Neem contact met ons op, we helpen je graag. Je kunt bij ons terecht voor alle vragen of informatie op het gebied van schilderen, behangen en glaswerk.

Telefoon:
013 - 5141408

Adres:
Margrietstraat 61 Middelbeers